ton mijs fotografeert

Recensie draai om je oren 

Recensie draai om je oren

Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog
woensdag 1 juni 2011
Boek
Prachtig verslag van een orkest in actie
'Instant Composers Pool Orchestra: You have to see it' door Ton Mijs (fotografie), Kevin Whitehead (tekst), Anton Mijs (vormgeving). Uitgave: Mijs Cartografie & Vormgeving, Rotterdam 2011.
Het seizoen 2009-2010 in het Bimhuis te Amsterdam opende met vier avonden waarop het ICP Orkest te beluisteren viel. Het leek op overkill, schreef ik in mijn recensie daarover. Om daar onmiddellijk aan toe te voegen, dat een avond per tien jaar eigenlijk nog te weinig is om recht te doen aan het rijke repertoire dat het orkest in al die jaren heeft opgebouwd.
Van de muziek op die vier avonden zijn inmiddels twee geluidsdragers verschenen: een cd (ICP 049) en een plaat (ICP 050). De cd heeft als bonustrack de korte, hilarische film 'Stijgerpijp', geregisseerd door Barbara Hin en Martin van der Veen. Daarnaast zijn in het cd-boekje een aantal foto's van de hand van de Amsterdamse fotograaf Ton Mijs opgenomen. Sinds zijn zestiende fotografeert hij jazzmusici, maar pas na een academische carriere pakte hij de fotografie weer serieus op.
Eind maart publiceerde Mijs in eigen beheer een boek over het ICP Orkest, 'You have to see it'. Daarin zijn niet alleen foto's van september 2009 opgenomen. Mijs volgde ook concerten van november 2009 in Paradox te Tilburg en Jazzpower te Eindhoven. Ook het concert in het Bimhuis van mei 2010 zag hij door zijn lens.
Mijs vatte het idee op om Kevin Whitehead, jazzcriticus en auteur van de boeken 'New Dutch Swing' (1998) en 'Why Jazz? A Concise Guide' (2010), te vragen een tekst te schrijven. Daaruit vloeide een unieke samenwerking voort. Op basis van een ruwe chronologische volgorde van 55 foto's begon Whitehead een muzikaal arrangement te zien. Met dat in zijn achterhoofd zocht Mijs naar meer foto's die in deze opzet pasten. Zodoende ontstond een filmische sequentie, waarbij Whitehead als het ware zijn tekst improviseerde. Vormgever Anton Mijs koos voor een vierkant formaat, wat kloeker dan 'Jazz', het beroemde vierkante fotoboek van Ed van der Elsken uit 1959.
Het boek geeft een goed beeld van het ICP in actie. De speelvreugde spat van de bladzijden af, maar dat niet alleen; het boek bevat ook foto's van de repetities. Zo zie je dat Michael Moore al aan het inblazen is, terwijl Tristan Honsinger op de achtergrond de trap naar het podium oploopt. Op de volgende foto pakt hij zijn cello uit. Elders in het boek dirigeert Honsinger vol overgave een compositie van hemzelf. Alle orkestleden komen in het boek aan bod: spelend, geconcentreerd luisterend, overleggend met elkaar. Han Bennink zittend op de vloer, een stok vibrerend in de lucht, alert of breed lachend achter zijn slagwerk.
Een van de fraaiste sequenties – het boek opent ermee – is een serie van drie foto's waarop Misha Mengelberg 'Niet Zus, Maar Zo' ten gehore brengt. Dat lied opent met de woorden 'Ik schijn, ik schijn een hond te zijn'. De tekst is naast de foto's afgedrukt. Nog mooier wordt het, als je het stuk (te vinden op ICP 49) afspeelt.
Het heeft geen zin om alle foto's de revue te laten passeren. Volg het advies dat de titel bevat: You have to see it. Bestellen?
Het boek 'Instant Composers Pool Orchestra: You have to see it' kost € 15,- exclusief verzendkosten. Je kunt het bestellen via ton.mijs@gmail.com.
(Kees Stevens, 5.5.11)

Website by Tomston